Gradska limena glazba Petrinja


Facebook Twitter Instagram Youtube


„Djeca upoznaju orkestar“

Petrinja, 24.1.2020.

Kultura svima: „Djeca upoznaju orkestar“

PETRINJA – Jedno od događanja održano prvog dana trodnevne manifestacije „Kultura svima“ u sklopu istoimenog projekta, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, bila je i koncertna matineja Gradske limene glazbe Petrinja pod nazivom „Djeca upoznaju orkestar“.

Gradska limena glazba Petrinja, jedan je od pet partnera POU Hrvatski dom u ovom projektu.

„Naš dio mi smo nazvali „Djeca upoznaju orkestar“. To je naš doprinos projektu „Kultura svima“. Kako se i sami već jako dugo bavimo radom s djecom i mladima, smatramo da stvarno treba svake godine osvježavati nove, mlade snage, dovoditi nove članove i  općenito, poticati djecu da se bave glazbom, da idu u muzičku školu. Usudio bih se reći da djecu zapravo treba poticati da se bave svime. Najžalosnije je ako nisu nigdje, ni u sportu, ni u folkloru, ni u zboru, ni u glazbi. To je najtragičnije. Naravno da bi meni osobno bilo najdraže da su oni svi u muzičkoj školi i da su članovi Gradske limene glazbe, ali to je naravno nemoguće, tako da se to uvijek raspodjeli između svih tih dodatnih aktivnosti koje djeca imaju mogućnosti raditi van škole“,  rekao je maestro Josip Kapović, umjetnički voditelj i dirigent Gradske limene glazbe Petrinja.

Tijekom dva sata, djeca, učenici nižih razreda osnovnih škola, izmjenjivali su se u Maloj su dvorani Hrvatskog doma gdje su imali priliku, ne samo poslušati orkestar GLG-a, nego se i pobliže upoznati s njegovim članovima i instrumentima koje sviraju te kroz priču, prilagođenu njihovu uzrastu, saznati kako jedan orkestar funkcionira.

„Djeci najjednostavnije trebamo prvo nešto odsvirati da oni čuju jedan ukupan zvuk – što to je. Onda kao „lego kockice“, kako sam im rekao, treba raščlaniti od čega se sastoji orkestar – od drvenih instrumenata, limenih; puhača, udaraljki i onda kako svaka sekcija zvuči zasebno. I naravno, ono što je jako bitno, kako orkestar zvuči bez tih nekih instrumenata, jer djeca imaju predrasude. Ipak su djeca mala. Djeca razmišljaju na način – neki instrumenti su u prvom redu, neki instrumenti su u zadnjem redu, neki instrumenti su veliki i ružni, drugi instrumenti su lagani, lako ih je staviti pod ruku, pa možda tu stvore neku, recimo, lažnu sliku da je nešto bitnije, nešto manje bitno, ružnije ili ljepše. Na način da probamo odsvirati neku skladbu bez nekih instrumenata, dočaramo im da je svaki instrument bitan, ima svoju funkciju i daje svoj doprinos jednom ukupnom zvuku orkestra“, objasnio je Kapović.

Djeca su na kraju imala priliku i sama ući među članove orkestra, upoznati se s njima, s instrumentima, pokušati i sami odsvirati pokoji ton. Članovi orkestra strpljivo su odgovarali na pitanja svojih malih posjetitelja i uz puno zajedničkog smijeha, veselja i suradnje otkrivali im kako koji instrument zvuči, od čega se sastoji, kako se svira, koju ulogu u orkestru ima …

„Članovima orkestra to nije ništa novo, jer u principu sva ta djeca koja sad sviraju – oni su već mladi ljudi, neki su srednjoškolci, neki su i na fakultetu – krenuli su upravo kao ta djeca. Mi smo išli po školama, animirali ih i oni su se upisali da li u tečaj Male škole Gradske limene glazbe, pa poslije u Glazbenu školu, ali svi su bili članovi Dječjeg puhačkog orkestra. To je prva generacija koja je stasala upravo kroz Dječji puhački orkestar. Oni su sad već u godinama kad moraju stvarno i sami shvatiti i dati svoj doprinos da se ta priča, ta tradicija nastavi. Na taj način moramo dobivati nove članove. Ja njih stalno pokušavam osvježiti i govorim im da moraju razmišljati tko će doći umjesto njih jednog dana, kako će oni nastaviti tu priču, tko će jednog dana doći dirigirati umjesto mene, tko će umjesto Tome biti predsjednik. Sve je to bitno. Glazba ne može trajati niti kao udruga niti kao institucija ako nećemo razmišljati na taj način“, kazao je Kapović.

Ideja da djeca na ovakav način upoznaju orkestar pokazala se izvrsnom. Marta, učenica 2. razreda Prve osnove škole Petrinja bila je jedan od onih koji su se, uz malu pomoć maestra Kapovića, odvažili dirigirati cijelom orkestrom.

„Ja sam trebala uzeti neki štapić i s njim ići lijevo, desno, pa onda gore i onda su oni tako svirali kako sam ja pokazivala. Nije bilo teško“, ispričala je Marta. Puni dojmova, oduševljeni onim što su vidjeli i čuli, bili su i Martini školski prijatelji.

„Meni je bilo lijepo. Meni dobro. Meni savršeno. Meni je bilo fantastično. Meni se najviše svidio saksofon. Meni su se najviše svidjelo bubnjevi zato što sam ih malo i svirao. Meni se najviše sviđa klarinet“, pljuštali su dojmovi nakon druženja s orkestrom GLG-a.

„Ne možete samo željeti svirati, morate pokušati svirati. Svirati je lijepo. Ovdje su isto svi počeli svirati mali, kao vi“, poručio im je maestro Kapović.

Matinejom GLG-a „Djeca upoznaju orkestar“ bila je na kraju zadovoljna i voditeljica projekta “Kultura svima”, Selma Buljubašić.

„Ja bih htjela zahvaliti Gradskoj limenoj glazbi Petrinja što su uspjeli animirati osnovnu školu i što smo uspjeli „povući“ ovako veliki broj djece da dođu i upoznaju se s orkestrom. Stvarno nešto fenomenalno i divno ih je bilo vidjeti kako zajedno rade i surađuju. Inače, ove aktivnosti koje se ovih dana provode u Hrvatskom domu, provode se kroz projekt „Kultura svima“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda čiji je cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva“, podsjetila je.

Program „Djeca upoznaju orkestar“ zasigurno bi trebalo ponoviti još koji put, jer je izvrstan način da se djecu zainteresira za glazbu, i kao potencijalne glazbenike, ali i kao buduću glazbenu publiku.

 

Izvor: Portal 53Sva prava pridržana © GLG Petrinja | Pristup informacijama | Design: Davor Mažić Powered by: CouchCMS | Icons made by Pixel Buddha from www.flaticon.com