Gradska limena glazba Petrinja


Facebook Twitter Instagram Youtube


Koncert Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH

Petrinja, 30.11.2018.

Povodom obilježavanja 210 godina postojanja Gradske limene glazbe Petrinja, u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja ovog je četvrtka (29. studenog 2018.) nastupio Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske pod ravnanjem pukovnika Miroslava Vukovojca Dugana.

„Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske osnovan je 1991. godine kao reprezentativni i glavni protokolarni orkestar Republike Hrvatske koji sudjeluje na svim važnijim protokolarnim događanjima. Sastoji se od profesionalnih glazbenika i trenutno je dio Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se još sastoji od Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Klape Sv. Juraj. Inače, osim što se bavimo protokolarnim zadaćama što je naš glavni posao, bavimo se naravno i koncertnom djelatnošću i danas smo evo u Petrinji gdje ćemo biti sretni dati jedan koncert povodom 210. godišnjice Gradske limene glazbe Petrinja“, rekao je zapovjednik Orkestra OS RH, dirigent Miroslav Vukovojac Dugan.

Organizator i domaćin koncerta bila je slavljenička Gradska limena glazba Petrinja, najstarija petrinjska udruga u kulturi i jedan od najstarijih amaterskih puhačkih orkestara u ovom dijelu Europe koji djeluje od 1808. godine. Ove godine nizom koncertnih i kulturnih događanja obilježavaju svoju 210. obljetnicu, podsjetio je predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja, Tomislav Komes.

„Ovo je jedan u nizu koncerata koji smo organizirali ove godine. Doista nam je drago da smo dobili ovakav reprezentativan ansambl, jer Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske doista to i je. Jedan je od možda ponajboljih hrvatskih profesionalnih orkestara i ono što je specifično je da je to orkestar koji je nama možda najbliži, jer zapravo i mi sami pokušavamo u Gradskoj limenoj glazbi izvoditi upravo takvu glazbu.“

Simfonijskom puhačkom orkestru OS RH ovo nije bio prvi nastup u Petrinji, niti njihova prva suradnja s Gradskom limenom glazbom Petrinja. Poveznice su brojne, napominje Komes.

„Poveznica između Vojnog orkestra i Gradske limene glazbe Petrinja doista postoji desetljećima, još tamo od prijeratnih vremena. Glazbenici iz Petrinje su čak bili aktivni u tadašnjem Vojnom orkestru. Recimo pokojni gospodin Golub iz Bresta je bio istaknuti „vojni muzičar“, kako se to tada govorilo, a od utemeljenja neovisne Republike Hrvatske i stvaranja ovog orkestra, ta suradnja intenzivnije počinje dolaskom profesora Jurice Goluba koji je bio naš voditelj do 2008. godine. Često su nam gostovali i solisti ili pomažući instrumentalisti iz tog vojnog orkestra. I naš aktualni stručni voditelj, gospodin Josip Kapović također je njihov član, tako da je puno glazbenika iz ovog orkestra do sada sviralo s nama. Nadamo se da će se ta dobra suradnja nastaviti i ubuduće.“Sva prava pridržana © GLG Petrinja | Pristup informacijama | Design: Davor Mažić Powered by: CouchCMS | Icons made by Pixel Buddha from www.flaticon.com