Gradska limena glazba Petrinja


Facebook Twitter Instagram Youtube


Festival puhačkih orkestara djece

Petrinja, 21.10. 2018.

Festival puhačkih orkestara mladih i djece

PETRINJA – U sklopu obilježavanja 210.obljetnice postojanja Gradske limene glazbe Petrinja, u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održan je prvi Festival puhačkih orkestara djece i mladih u Hrvatskoj. Na ovom, za Hrvatsku jedinstvenom festivalu, okupilo se i revijalnim nastupom prezentiralo sedam puhačkih orkestara djece i mladih.

„Zadovoljan sam. Odazvalo se sedam orkestara od čega šest gostujućih orkestara. Došao je orkestar iz Goričana, orkestar Plešivica, Stankovo i Domagović, to su tri mala sela oko Jastrebarskog, imamo goste iz Zaprešića i jedan orkestar iz glazbene škole, to je jedan institucionalni orkestar, sve su drugo amaterski, ovo su djeca koja sviraju isključivo samo orkestar u glazbenoj školi, to je Umjetnička škola Franje Lučića iz Velike Gorice“, rekao nam je Josip Kapović, direktor Festivala te dodaje kako se naša glazba ne treba brinuti, jer itekako zbog ovih mladih ljudi ima budućnost.

Predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja Tomislav Komes je istaknuo kako je budućnost puhačkih orkestara na mladima, što je i Gradska limena glazba dokazala u Petrinji, a sada je to primjetno i u drugim gradovima Hrvatske, nakon čega se i pojavila ideja da okupe mlade na jednom mjestu.

„Vjerujem da su se svi prezentirali na najbolji mogući način. Prema onome što smo čuli, svakako budućnost puhača u Hrvatskoj ne bi trebala biti upitna. Nadam se da će upravo na temeljima ovog Festivala, za kojeg se nadam da će postati tradicionalan u Petrinji, a može se otvoriti prilika za neka gostovanja u drugim sredinama, i drugim gradovima i mjestima gdje ne postoji ovakav rad s djecom, zaživjeti u skoroj budućnosti“, ističe Komes, koji nam je ujedno najavio što sve možemo očekivati do kraja godine od programa u sklopu njihove proslave 210 godina postojanja Gradske limene glazbe Petrinja.

 „Malo smo sada tu ljestvicu podigli na profesionalnu razinu tako da Petrinjci već idući mjesec mogu očekivati gostovanje velikog Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske, a potom još jedno gostovanje Big benda također vojnog orkestra. To naravno nije sve, mi ćemo održati svoj tradicionalni blagdanski koncert koji se nekako nameće kao potreba i nama samima, ali i našim sugrađanima“, rekao je Komes.

Vezano za proslavu 210.obljetnice postojanja Gradske limene glazbe Petrinja, Komes je istaknuo kako su se u ovoj godini stavili naglasak na što više skupnog muziciranja, ali su stavili i naglasak da u Petrinju pokušaju dovesti što je moguće više kvalitetnih orkestara.Sva prava pridržana © GLG Petrinja | Pristup informacijama | Design: Davor Mažić Powered by: CouchCMS | Icons made by Pixel Buddha from www.flaticon.com