Gradska limena glazba Petrinja


Facebook Twitter Instagram Youtube


Hrvatska premijera djela "Menu"

Petrinja, 1.12.2017.

Karika u glazbenom lancu Carlosa Pellicera:

Gradska limena glazba Petrinja izvela “Menu”

 
Gradska limena glazba Petrinja, pod vodstvom maestra Josipa Kapovića, sinoć je u Maloj dvorani Hrvatskog doma izvela “Menu” španjolskog skladatelja Carlosa Pellicera.
“Menu” je trostavačno djelo, za koje je sam skladatelj zamislio da se tokom 2017. godine u svakoj državi izvede samo jednom, nazvavši to “Svjetskom lančanom premijerom” (“World premiere in chain”). U projektu sudjeluje po jedan orkestar iz još sedamnaest zemalja: Norveške, Nizozemske, Portugala, SAD-a, Meksika, Njemačke, Francuske, Češke, Brazila, Italije, Tajvana, Poljske, Singapura, Velike Britanije, Japana, Belgije i Španjolske u kojoj je djelo prvi puta i izvedeno 27. travnja ove godine.
Skladba se sastoji od tri stavka: “Aperitiva”, “Specijaliteta šefa kuhinje” te “Deserta - Američke pite”. Maestro Kapović pojašnjava kako samo djelo nije izravno vezano sa hranom, no - prvi stavak je kratak i konkretan, kao što to jedan dobar aperitiv i treba biti, drugi stavak je zanimljiv, ponegdje iznenađujuć i neočekivan, kao što to obično i bude kada jedete specijalitet šefa kuhinje dok je treći stavak - kratak i sladak, baš kao i jedan fini desert.
Osim što je Gradska limena glazba Petrinja sinoć na sat vremena predstavljala svoj grad i cijelu Hrvatsku u svijetu glazbe, zanimljivo je napomenuti i da je u usporedbi s ostalim sudionicima projekta, GLG Petrinja jedini amaterski orkestar.
„Pellicer je napravio jedan jako simpatičan video o svim orkestrima iz svih zemalja uključenih u projekt. Kad smo pogledali taj video, zaključili smo da smo mi jedini, idemo tako reći, amaterski orkestar, iako su naša djeca polaznici glazbene škole. Međutim, drugi orkestri koji su radili te premijere su uglavnom profesionalni – primjerice u Nizozemskoj je to izveo njihov glavni vojni orkestar, u Češkoj glavni orkestar njihove policije, u Njemačkoj njihov vojni orkestar. To su sve orkestri na visokoj razini sviranja, ljudi kojima je to profesija, tu nema djece, to je profesionalni pristup. Tako da je za mene bio veliki izazov s našom djecom ući u nešto takvo. Slikovito rečeno, za ilustraciju težine skladbe, to vam je kao da očekujete da naš lokalni nogometni klub igra protiv Real Madrida. Oni su u početku bili malo prestrašeni i skeptični, no kako je vrijeme odmicalo vidjeli smo da to i nije tako strašno. Mislim da sam čak u startu malo podcijenio orkestar. Već nakon dvije, tri probe u rujnu, zaključio sam da ćemo mi to do prosinca sigurno napraviti.“ - zaključio je maestro Kapović. Ispričao je i kako su note stigle poštom iz nizozemske izdavačke kuće Moleenar sasvim besplatno, te da je na opće iznenađenje, na svakim notama tiskano “Wind orchestra Petrinja”. “To je nešto što će ostati budućim generacijama Gradske limene glazbe Petrinja, da bi mogli vidjeti što smo mi ovdje danas izveli”- nadodao je maestro.
Međutim, “Menu” nije jedina skladba koja je sinoć izvedena. Orkestar je koncert otvorio skladbom “Earthdance” Michaela Sweeneya koja je s mnoštvom zvučnih efekata i moćnih udaraljki polučila veliki uspjeh kod publike.
Na ovom koncertu također su po prvi puta pred domaćom publikom izvedene i skladbe s kojima se Glazba u lipnju ove godine predstavila na 31. susretu puhačkih orkestara Hrvatske gdje je osvojila Zlatnu plaketu s pohvalom kao i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu hrvatsku skladbu - “Rapsodia Croatica” Josipa Magdića i “Of Castles and Legends” Thomasa Dossa.
Koncert je održan u Maloj dvorani Hrvatskog doma, što je prof. Kapović također pojasnio okupljenima. Prema njegovim riječima, ta dvorana je akustičnija i mnogo prigodnija za ovakav projekt i glazbu ove vrste. Uz to, orkestar je bliže publici te publika ima priliku uživati u glazbi na način da se sve puno bolje i “razgovjetnije” čuje i doživi.
Reakcije i dojmovi publike ispričali su nam sve! Velikim pljeskom nagradili su svaku izvedenu skladbu te maestra pljeskom čak četiri puta pozivali natrag na pozornicu a orkestar na izvedbu bisa. Shvatili smo da su sav trud, rad, odricanja i poneka frustracija imali smisla. Shvatili smo i da smo zahvalni što imamo tako vjernu publiku.
A što nas očekuje dalje?
Orkestar će već idući tjedan nastaviti s probama, s obzirom da nas već krajem ovog mjeseca očekuje tradicionalni Božićni koncert a koji će se održati 28. prosinca u Velikoj dvorani Hrvatskog doma s početkom u 20 sati.
Hvala Vam što ste i ovoga puta bili uz nas!


Sva prava pridržana © GLG Petrinja | Pristup informacijama | Design: Davor Mažić Powered by: CouchCMS | Icons made by Pixel Buddha from www.flaticon.com