Gradska limena glazba Petrinja


Facebook Twitter Instagram Youtube

Vijesti:

Festival puhačkih orkestara djecePetrinja, 21.10. 2018.

Festival puhačkih orkestara mladih i djece

PETRINJA – U sklopu obilježavanja 210.obljetnice postojanja Gradske limene glazbe Petrinja, u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održan je prvi Festival puhačkih orkestara djece i mladih u Hrvatskoj. Na ovom, za Hrvatsku jedinstvenom festivalu, okupilo se i revijalnim nastupom prezentiralo sedam puhačkih orkestara djece i mladih.

„Zadovoljan sam. Odazvalo se sedam orkestara od čega šest gostujućih orkestara. Došao je orkestar iz Goričana, orkestar Plešivica, Stankovo i Domagović, to su tri mala sela oko Jastrebarskog, imamo goste iz Zaprešića i jedan orkestar iz glazbene škole, to je jedan institucionalni orkestar, sve su drugo amaterski, ovo su djeca koja sviraju isključivo samo orkestar u glazbenoj školi, to je Umjetnička škola Franje Lučića iz Velike Gorice“, rekao nam je Josip Kapović, direktor Festivala te dodaje kako se naša glazba ne treba brinuti, jer itekako zbog ovih mladih ljudi ima budućnost.

Predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja Tomislav Komes je istaknuo kako je budućnost puhačkih orkestara na mladima, što je i Gradska limena glazba dokazala u Petrinji, a sada je to primjetno i u drugim gradovima Hrvatske, nakon čega se i pojavila ideja da okupe mlade na jednom mjestu.

„Vjerujem da su se svi prezentirali na najbolji mogući način. Prema onome što smo čuli, svakako budućnost puhača u Hrvatskoj ne bi trebala biti upitna. Nadam se da će upravo na temeljima ovog Festivala, za kojeg se nadam da će postati tradicionalan u Petrinji, a može se otvoriti prilika za neka gostovanja u drugim sredinama, i drugim gradovima i mjestima gdje ne postoji ovakav rad s djecom, zaživjeti u skoroj budućnosti“, ističe Komes, koji nam je ujedno najavio što sve možemo očekivati do kraja godine od programa u sklopu njihove proslave 210 godina postojanja Gradske limene glazbe Petrinja.

 „Malo smo sada tu ljestvicu podigli na profesionalnu razinu tako da Petrinjci već idući mjesec mogu očekivati gostovanje velikog Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske, a potom još jedno gostovanje Big benda također vojnog orkestra. To naravno nije sve, mi ćemo održati svoj tradicionalni blagdanski koncert koji se nekako nameće kao potreba i nama samima, ali i našim sugrađanima“, rekao je Komes.

Vezano za proslavu 210.obljetnice postojanja Gradske limene glazbe Petrinja, Komes je istaknuo kako su se u ovoj godini stavili naglasak na što više skupnog muziciranja, ali su stavili i naglasak da u Petrinju pokušaju dovesti što je moguće više kvalitetnih orkestara.Glazba posjetila PečuhPečuh, 21. i 22. rujna

GRADSKA LIMENA GLAZBA PETRINJA POSJETILA PEČUH

 

Članovi Gradske limene glazbe Petrinja 21. i 22. rujna posjetili su mađarski Pečuh.

Sam Pečuh, grad je duge sveučilišne tradicije, sa prvim mađarskim sveučilištem koje je utemeljeno još davne 1367.  godine. Obilaskom grada može se uočiti mnoštvo arhitektonskih i povijesnih znamenitosti te mnogo različitih gastronomskih izbora.

GLG Petrinja pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture sudjelovala je u manifestaciji Pécs Napok (Dani Pečuha) predstavivši se koncertom na glavnoj pozornici pred džamijom na Széchenyi trgu drugog dana gostovanja. Unatoč nezavidnim vremenskim uvjetima (hladnoća i vjetar), raznovrsnim repertoarom orkestar je uspio zagrijati publiku i privući brojne turiste na Széchenyi trg.

Prilikom boravka u Mađarskoj, glazbenici su bili smješteni u Učeničkom domu Miroslav Krleža (Miroslav Krleža Horvát óvoda, Általános iskola, gimnázium és kollégium), gdje su imali prilike vidjeti kako izgledaju vrtić, osnovna i srednja škola za djecu hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj. U domu su orkestru bila osigurana dva obroka u kantini te doručak na dan povratka koji je u obliku narezaka osigurala tvrtka Gavrilović d. o. o.

Tijekom boravka u Pečuhu članice i članovi GLG Petrinja susreli su se i s diplomatskim predstavnicima iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mađarskoj iz Pečuha, konzulom savjetnikom Nevenom Marčićem  te gospođom Horvat, suprugom generalnog konzula Drage Horvata, koji su prisustvovali i koncertu na Széchenyi trgu.Razglednica HSKZagreb, 6.5. 2018.

RAZGLEDNICA 7 KULTURNO-UMJETNIČKOG AMATERIZMA REPUBLIKE HRVATSKE

 

U nedjelju, 6. svibnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture održana je sedma Razglednica kulturno – umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske.

S obzirom na osvojeno prvo mjesto u C kategoriji na 31. Susretu puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom prošle godine i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja, Gradska limena glazba Petrinja pozvana je nastupiti na Razglednici.

Kroz gotovo tri sata bogatog programa u režiji Marija Kovača, više od 300 izvođača predstavilo je bogatstvo hrvatske amaterske scene. Osim izvedbama, sudionici Razglednice ove godine dobili su priliku sami sebe predstaviti kroz video – razglednice koje su sami izradili a koje su poslužile kao svojevrsna najava svakoj izvedbi.

U prvom dijelu programa,  nakon skladbe „Tam prek Drave grmlavica“ Emila Cossetta u izvedbi Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ nastupili su: Gradska limena glazba Petrinja sa skladbom "Rapsodia Croatica" Josipa Magdića, Tamburaško društvo „Ferdo Livadić“ iz Samobora sa skladbom Tihomila Vidošića "Slavonski scherzo", Orkestar mandolinista i gitarista HGGD-a „Sloga“ s Markovićevom skladbom „Preludij i Scherzo“ te Harmonikaški orkestar HGGD-a „Sloga“ s Dedićevom skladbom „Vraćam se“.U književnom dijelu Razglednice predstavljeni su slijedeći  autori: Sandra Halt Ćuže, Antonio Dević i Ana Narandžić.  Ženska klapa „Kastav“ predstavila se skladbama Victora Younga „When I fall in love“ i Coca Mosquita „Tamo gdje je sve po mom“. Prvi dio završilo je Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ jazz obradom veoma poznate Handelove „Halleluje“ iz oratorija „Mesija“. U predvorju dvorane Lisinski, posjetitelji su imali priliku pogledati izložbu likovnih radova najuspješnijih likovnih stvaratelja Likovne udruge „Emanuel Vidović“ iz Splita, Marije Grabar, Gabrijele Prpić i Sanje Benko. Drugi dio manifestacije otvoren je plesnom koreografijom „Tribes of the Sioux“ Sanje Tek u izvedbi Plesnog kluba st.ART iz Karlovca te ulomkom iz predstave „Paralele“ u režiji i izvedbi Teatra „Scena“ iz Rijeke. KUD „Pleter“ iz Dugopolja izveo je „Pisme i kolo iz Dugopolja“. Vokalno-instrumentalni sastav „Jane“ iz Velike Gorice predstavio se Međimursko-podravskim potpùrijem a predstavio se i KUD „Preporod“ iz Dugog Sela. Tamburaški orkestar prvo je nastupio sa „Grajinim kolom“, nakon čega im se na pozornici pridružio folklorni ansambl u izvedbi plesova Šokaca i Bošnjaka iz okolice Pečuha i Mohača.Festival puhačkih orkestaraPetrinja, 20 i 21.4. 2018.

FESTIVAL PUHAČKIH ORKESTARA U PETRINJI

 

Slavljeničku 210. godinu, Gradska limena glazba Petrinja započela je dvodnevnim Festivalom puhačkih orkestara.

Festival se sastojao od Smotre puhačkih orkestara Sisačko – moslavačke županije koja se održala u petak, 20. travnja te  koncerta GLG Petrinja i gostujućih orkestara kojeg je publika mogla poslušati naredni dan.

Smotra je bila natjecateljskog karaktera, te su u natjecateljskom dijelu nastupili Gradski puhački orkestar Kutina i Puhački orkestar češke besede Međurić. U revijalnom dijelu, publiku su zabavljali Građansko – željezničarska glazba Sisak i domaćini – Gradska limena glazba  Petrinja. Nakon nastupa, uslijedilo je druženje, sklapanje novih prijateljstava i dogovaranje nekih budućih druženja.

Narednog dana, vjerna publika GLG Petrinja još jednom se okupila, kako bi poslušala koncert Puhačkog orkestra KUD 'Sloga' Ravna gora, Puhačkog orkestra Križevci i samih domaćina, GLG Petrinja. U šarolikom repertoaru, svatko u publici mogao je naći nešto za sebe, i bila je to večer ispunjena glazbenim poslasticama.

Predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja, gospodin Tomislav Komes, istaknuo je kako je ovaj nastup zapravo koncert prijatelja GLG Petrinja, pogotovo kad se govori o orkestru iz Križevaca jer s njima orkestar već dugi niz godina njeguje jedan prijateljski odnos te ih smatra i uzorom u radu. Istaknuo je i povijesne poveznice između dvaju orkestara te nadu u nastavak prijateljskih odnosa s oba gostujuća orkestra. Najavio je i brojna događanja u ovoj slavljeničkoj godini orkestra, prvo od kojih je nastup na Razglednici Hrvatkog sabore kulture 6. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, te je pozvao sve okupljene da rezerviraju karte i posjete događaj te podrže rad orkestra.Preminuo Ljudevit GečekLepoglava, 24.2.2018.

U 76. godini u Lepoglavi je preminuo  Ljudevit Geček (r. u Sestrancu kraj Ivanca, 1943.), dugogodišnji dirigent Gradske limene glazbe Petrinja i istaknuti petrinjski kulturni djelatnik .

Ljudevit Geček bio je, uz Marijana Rotha i Eduarda Genera,  jedan od poticatelja obnove i unapređenja rada Gradske limene glazbe u Petrinji 1971. godine. Pod Gečekovim stručnim vodstvom  rad petrinjske limene glazbe temeljito je preustrojen i moderniziran, a orkestar bilježi zapažene koncertne nastupe i uspjehe na domaćoj i međunarodnoj glazbenoj sceni, te postaje značajan sudionik kulturnog i društvenog života Petrinje.  

Osim po radu u GLG Petrinja Ljudevita Gečeka naši sugrađani sjećaju se i kao vrsnog glazbenog pedagoga u tadašnjoj OŠ "Ivana Rukavine Siđe", zborovođe RKUD "Artur Turkulin" i prijeratnog ravnatelja petrinjskog Doma kulture. Društveni život Petrinje upotpunjavao je i kao saksofonist u  više glazbenih sastava s kojima je nastupao.

Početkom Domovinskog rata Geček se s obitelji vraća u rodno Zagorje i trajno se nastanjuje u Lepoglavi. Svoj bogati i intenzivni glazbeno-pedagoški rad nastavio je predajući u školi i vodeći više zagorskih puhačkih orkestara i zborova.

Tijekom desetljeća glazbeno-pedagoškog rada odgojio je generacije kvalitetnih muzičara, od kojih su neki danas glazbeni pedagozi i uspješni glazbenici.

Posljednji ispraćaj prof. Ljudevita Gečeka bit će u ponedjeljak 26. veljače u 14.30 sati na gradskom groblju u Lepoglavi.

Za neizbrisivi trag koji je ostavio u radu Gradske limena glazbe Petrinja te u kulturi našega grada, neka mu je vječna hvala!

Dragi Luj, počivajte u miru.Blagdanski koncertPetrinja, 30.12. 2017.

 U Hrvatskom domu održan je Blagdanski koncert Gradske limene glazbe Petrinja. U, kako su to slikovito rekli, nekoliko glazbenih sljedova izvodile su se domaće i strane božićne pjesme. Radilo se o dobro poznatim evergreenima od White Christmas Irvinga Berlina preko tradicionalne pučke Na salašu, te petrinjske pjesme pod nazivom Molitva koju je na tekst Hrvoja Bobinca uglazbio Mladen Čakarić, do ponovno stranog hita We wish you a merry Christmas Paul Clarka. Prije koncerta  predsjednik Gradske limene glazbe Tomislav Komes je obećao dobru zabavu publici, a evo koji su dojmovi nakon koncerta:

„Iskreno, meni je malo sada teško naći nekakve suvisle riječi. Ovi naši vokali i Marija i Laura i Dora i Darijo mene ostavljaju bez teksta. Iskreno, čast mi je što mogu biti član orkestra koji je sjedio iza tih mladih umjetnika koji su stvarno danas oduševili Petrinjce.“

Komes je ujedno najavio kako će u 2018. odraditi puno zanimljivih koncerata te organizirati događanja koja su vezana za povijest Gradske limene glazbe koja će obilježiti 210 godina postojanja:

„Pripremamo raznolike programe. Bit će tu koncerata, koncertnih gostovanja drugih orkestara. Ono što već sada mogu najaviti, gdje su već definirani datumi su dva velika nastupa Simfonijskog orkestra Puhačkog orkestra Hrvatske vojske i njihovog Big banda u travnju i listopadu. Bit će tu još nekakvih zanimljivih gostovanja nekakvih brass ansambala, kvinteta, izložbica. Kakva bi to bila godišnjica na kojoj nećemo nastupiti mi kao domaćini. Kao i za obilježbu dvjestote godišnjice, bit će nas kroz cijelu godinu, možda ćemo malo i dosaditi ljudima.“, dodao je Komes.

Kako je zadovoljan koncertom rekao nam je dirigent Josip Kapović. Ovaj koncert je došao nakon nedavno odrađenog zahtjevnog projekta pod nazivom Menu:

„Reći ću da mi nije i je drago što je ovo završilo. Nije mi drago jer je stvarno bio užitak muzicirati pred našom petrinjskom publikom i napraviti jedan ovakav koncert. Mislim da su kompozicije stvarno bile divne i da su solisti stvarno dali sve od sebe. Zašto mi je drago? Zato što nakon koncerta koji je bio 1.prosinca, a to nije ni mjesec dana razlike, svi naši klinci su u manje od mjesec dana navježbali potpuno drugi program. Za mene je to bio jedan veliki izazov. Sada krećem u jedan zasluženi odmor i zato mi je drago da je to sve završilo.“

Dodao je kako je oduševljen brojem publike jer se ove godine tražila ulaznica više što im je potvrda da rade dobru stvar. Sinoćnji koncert bio je poseban i po tome što je nastupilo čak četvero mladih pjevača iz Petrinje Marija Alapić, Laura Sučec, Dora Lovreković i Dario Bursać.Najava blagdanskog koncertaPetrinja, 26. 12. 2017.

Ho-ho-ho… hoćeš li propustiti ovogodišnji blagdanski koncert GLG Petrinja!!?? Pa, naravno da nećeš!! Zašto?? Zato što smo ti i ove godine pripremili baš pravi bombončić od koncertića! I zato što će te kad dođeš kao i uvijek svojim pjevanjem oduševiti Marija, Laura, Dora i Dario… A znaš i da ćemo to odsvirati kako treba, jel da!?

Još smo ufurani u onaj koncert “Menu”, pa smo kao pravi glazbeni kuhari pripremili nekoliko slijedova… Malo svjetski poznatih božićnih melodija, pa red hrvatskih tradicionalnih, pa petrinjskih domaaaaćIh…  Sve u blagdanskom ozračju, razumije se…
I sad reci da nećeš doći..!?

A još kad vidiš kako imamo super voditelje s najbolje radio postaje (Petrinjski Radio) koji nas i ovaj put medijski pokriva i kako će nam Cvjećarnica Nera urediti pozornicu…

Znači, trkom u Tobacco Park i Cvjećarnica i poklon galerija “NERA” po svoje predragocjene ulaznice po popularnih 15 kn, pa se vidimo 28.12. u 20:00 u Hrvatskom domu!! OK?Hrvatska premijera djela "Menu"Petrinja, 1.12.2017.

Karika u glazbenom lancu Carlosa Pellicera:

Gradska limena glazba Petrinja izvela “Menu”

 
Gradska limena glazba Petrinja, pod vodstvom maestra Josipa Kapovića, sinoć je u Maloj dvorani Hrvatskog doma izvela “Menu” španjolskog skladatelja Carlosa Pellicera.
“Menu” je trostavačno djelo, za koje je sam skladatelj zamislio da se tokom 2017. godine u svakoj državi izvede samo jednom, nazvavši to “Svjetskom lančanom premijerom” (“World premiere in chain”). U projektu sudjeluje po jedan orkestar iz još sedamnaest zemalja: Norveške, Nizozemske, Portugala, SAD-a, Meksika, Njemačke, Francuske, Češke, Brazila, Italije, Tajvana, Poljske, Singapura, Velike Britanije, Japana, Belgije i Španjolske u kojoj je djelo prvi puta i izvedeno 27. travnja ove godine.
Skladba se sastoji od tri stavka: “Aperitiva”, “Specijaliteta šefa kuhinje” te “Deserta - Američke pite”. Maestro Kapović pojašnjava kako samo djelo nije izravno vezano sa hranom, no - prvi stavak je kratak i konkretan, kao što to jedan dobar aperitiv i treba biti, drugi stavak je zanimljiv, ponegdje iznenađujuć i neočekivan, kao što to obično i bude kada jedete specijalitet šefa kuhinje dok je treći stavak - kratak i sladak, baš kao i jedan fini desert.
Osim što je Gradska limena glazba Petrinja sinoć na sat vremena predstavljala svoj grad i cijelu Hrvatsku u svijetu glazbe, zanimljivo je napomenuti i da je u usporedbi s ostalim sudionicima projekta, GLG Petrinja jedini amaterski orkestar.
„Pellicer je napravio jedan jako simpatičan video o svim orkestrima iz svih zemalja uključenih u projekt. Kad smo pogledali taj video, zaključili smo da smo mi jedini, idemo tako reći, amaterski orkestar, iako su naša djeca polaznici glazbene škole. Međutim, drugi orkestri koji su radili te premijere su uglavnom profesionalni – primjerice u Nizozemskoj je to izveo njihov glavni vojni orkestar, u Češkoj glavni orkestar njihove policije, u Njemačkoj njihov vojni orkestar. To su sve orkestri na visokoj razini sviranja, ljudi kojima je to profesija, tu nema djece, to je profesionalni pristup. Tako da je za mene bio veliki izazov s našom djecom ući u nešto takvo. Slikovito rečeno, za ilustraciju težine skladbe, to vam je kao da očekujete da naš lokalni nogometni klub igra protiv Real Madrida. Oni su u početku bili malo prestrašeni i skeptični, no kako je vrijeme odmicalo vidjeli smo da to i nije tako strašno. Mislim da sam čak u startu malo podcijenio orkestar. Već nakon dvije, tri probe u rujnu, zaključio sam da ćemo mi to do prosinca sigurno napraviti.“ - zaključio je maestro Kapović. Ispričao je i kako su note stigle poštom iz nizozemske izdavačke kuće Moleenar sasvim besplatno, te da je na opće iznenađenje, na svakim notama tiskano “Wind orchestra Petrinja”. “To je nešto što će ostati budućim generacijama Gradske limene glazbe Petrinja, da bi mogli vidjeti što smo mi ovdje danas izveli”- nadodao je maestro.
Međutim, “Menu” nije jedina skladba koja je sinoć izvedena. Orkestar je koncert otvorio skladbom “Earthdance” Michaela Sweeneya koja je s mnoštvom zvučnih efekata i moćnih udaraljki polučila veliki uspjeh kod publike.
Na ovom koncertu također su po prvi puta pred domaćom publikom izvedene i skladbe s kojima se Glazba u lipnju ove godine predstavila na 31. susretu puhačkih orkestara Hrvatske gdje je osvojila Zlatnu plaketu s pohvalom kao i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu hrvatsku skladbu - “Rapsodia Croatica” Josipa Magdića i “Of Castles and Legends” Thomasa Dossa.
Koncert je održan u Maloj dvorani Hrvatskog doma, što je prof. Kapović također pojasnio okupljenima. Prema njegovim riječima, ta dvorana je akustičnija i mnogo prigodnija za ovakav projekt i glazbu ove vrste. Uz to, orkestar je bliže publici te publika ima priliku uživati u glazbi na način da se sve puno bolje i “razgovjetnije” čuje i doživi.
Reakcije i dojmovi publike ispričali su nam sve! Velikim pljeskom nagradili su svaku izvedenu skladbu te maestra pljeskom čak četiri puta pozivali natrag na pozornicu a orkestar na izvedbu bisa. Shvatili smo da su sav trud, rad, odricanja i poneka frustracija imali smisla. Shvatili smo i da smo zahvalni što imamo tako vjernu publiku.
A što nas očekuje dalje?
Orkestar će već idući tjedan nastaviti s probama, s obzirom da nas već krajem ovog mjeseca očekuje tradicionalni Božićni koncert a koji će se održati 28. prosinca u Velikoj dvorani Hrvatskog doma s početkom u 20 sati.
Hvala Vam što ste i ovoga puta bili uz nas!


Nagrada Hrvatskog sabora kulturePetrinja, 20. 11. 2017. godine

U jeku priprema za dva koncerta koje Gradska limena glazba Petrinja sprema za svoju vjernu publiku krajem ove godine, poštom nam je stiglo iznenađenje!

 

Naime, 10. i 11. lipnja ove godine naš orkestar sudjelovao je na 31. Susretu puhačkih orkestara Hrvatske u Novom Vinodolskom gdje je i dokazao svoju vrijednost, vrativši se kući sa Zlatnom plaketom s pohvalom kao i s nagradom Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu kompozicije hrvatskog skladatelja. Kući smo donijeli i mnoštvo suza radosnica, novih prijateljstava i težnje da budemo još bolji.

 

Otprilike pet mjeseci nakon što smo se vratili kući, doputovala je i naša nagrada. Lijepa, sjajna potvrda našeg uspjeha - nagrada Hrvatskog sabora kulture! Moramo priznati, nije mogla stići u bolje vrijeme! Zima stiže, grijalice umiru, žarulje padaju s neba... Možda smo malo bili potonuli. No onda nam je došlo naše iznenađenje koje nam je svima popravilo dan, podsjetilo nas na to gdje smo bili pred pet mjeseci i što smo ostvarili te nam dalo malo vjetra u leđa!

Naravno, naše iznenađenje dalo nam je i priliku da opalimo koji selfie!Obljetnica osnivanja 74. samostalnog petrinjskog bataljunaPetrinja, 8.10.2017.

U sklopu programa obilježavanja 26. obljetnice osnutka 74. samostalnog petrinjskog bataljunai u mimohodu sudjelovali su članovi Gradske limene glazbe Petrinja i Folklornog ansambla „Petrinjčica“, te Moto kluba „Veterani Petrinja“, a za vrijeme druženja u Hrvatskom domu bila je postavljena izložba „Ratni zapisi petrinjsko-glinske bojišnice“ i prikazan film o ratnim događajima u Petrinji 1991. i 1995. godine.Sva prava pridržana © GLG Petrinja | Pristup informacijama | Design: Davor Mažić Powered by: CouchCMS | Icons made by Pixel Buddha from www.flaticon.com