Gradska limena glazba Petrinja


Facebook Twitter Instagram Youtube

Vijesti:

Blagdanski koncertPetrinja, 30.12. 2017.

 U Hrvatskom domu održan je Blagdanski koncert Gradske limene glazbe Petrinja. U, kako su to slikovito rekli, nekoliko glazbenih sljedova izvodile su se domaće i strane božićne pjesme. Radilo se o dobro poznatim evergreenima od White Christmas Irvinga Berlina preko tradicionalne pučke Na salašu, te petrinjske pjesme pod nazivom Molitva koju je na tekst Hrvoja Bobinca uglazbio Mladen Čakarić, do ponovno stranog hita We wish you a merry Christmas Paul Clarka. Prije koncerta  predsjednik Gradske limene glazbe Tomislav Komes je obećao dobru zabavu publici, a evo koji su dojmovi nakon koncerta:

„Iskreno, meni je malo sada teško naći nekakve suvisle riječi. Ovi naši vokali i Marija i Laura i Dora i Darijo mene ostavljaju bez teksta. Iskreno, čast mi je što mogu biti član orkestra koji je sjedio iza tih mladih umjetnika koji su stvarno danas oduševili Petrinjce.“

Komes je ujedno najavio kako će u 2018. odraditi puno zanimljivih koncerata te organizirati događanja koja su vezana za povijest Gradske limene glazbe koja će obilježiti 210 godina postojanja:

„Pripremamo raznolike programe. Bit će tu koncerata, koncertnih gostovanja drugih orkestara. Ono što već sada mogu najaviti, gdje su već definirani datumi su dva velika nastupa Simfonijskog orkestra Puhačkog orkestra Hrvatske vojske i njihovog Big banda u travnju i listopadu. Bit će tu još nekakvih zanimljivih gostovanja nekakvih brass ansambala, kvinteta, izložbica. Kakva bi to bila godišnjica na kojoj nećemo nastupiti mi kao domaćini. Kao i za obilježbu dvjestote godišnjice, bit će nas kroz cijelu godinu, možda ćemo malo i dosaditi ljudima.“, dodao je Komes.

Kako je zadovoljan koncertom rekao nam je dirigent Josip Kapović. Ovaj koncert je došao nakon nedavno odrađenog zahtjevnog projekta pod nazivom Menu:

„Reći ću da mi nije i je drago što je ovo završilo. Nije mi drago jer je stvarno bio užitak muzicirati pred našom petrinjskom publikom i napraviti jedan ovakav koncert. Mislim da su kompozicije stvarno bile divne i da su solisti stvarno dali sve od sebe. Zašto mi je drago? Zato što nakon koncerta koji je bio 1.prosinca, a to nije ni mjesec dana razlike, svi naši klinci su u manje od mjesec dana navježbali potpuno drugi program. Za mene je to bio jedan veliki izazov. Sada krećem u jedan zasluženi odmor i zato mi je drago da je to sve završilo.“

Dodao je kako je oduševljen brojem publike jer se ove godine tražila ulaznica više što im je potvrda da rade dobru stvar. Sinoćnji koncert bio je poseban i po tome što je nastupilo čak četvero mladih pjevača iz Petrinje Marija Alapić, Laura Sučec, Dora Lovreković i Dario Bursać.Najava blagdanskog koncertaPetrinja, 26. 12. 2017.

Ho-ho-ho… hoćeš li propustiti ovogodišnji blagdanski koncert GLG Petrinja!!?? Pa, naravno da nećeš!! Zašto?? Zato što smo ti i ove godine pripremili baš pravi bombončić od koncertića! I zato što će te kad dođeš kao i uvijek svojim pjevanjem oduševiti Marija, Laura, Dora i Dario… A znaš i da ćemo to odsvirati kako treba, jel da!?

Još smo ufurani u onaj koncert “Menu”, pa smo kao pravi glazbeni kuhari pripremili nekoliko slijedova… Malo svjetski poznatih božićnih melodija, pa red hrvatskih tradicionalnih, pa petrinjskih domaaaaćIh…  Sve u blagdanskom ozračju, razumije se…
I sad reci da nećeš doći..!?

A još kad vidiš kako imamo super voditelje s najbolje radio postaje (Petrinjski Radio) koji nas i ovaj put medijski pokriva i kako će nam Cvjećarnica Nera urediti pozornicu…

Znači, trkom u Tobacco Park i Cvjećarnica i poklon galerija “NERA” po svoje predragocjene ulaznice po popularnih 15 kn, pa se vidimo 28.12. u 20:00 u Hrvatskom domu!! OK?Hrvatska premijera djela "Menu"Petrinja, 1.12.2017.

Karika u glazbenom lancu Carlosa Pellicera:

Gradska limena glazba Petrinja izvela “Menu”

 
Gradska limena glazba Petrinja, pod vodstvom maestra Josipa Kapovića, sinoć je u Maloj dvorani Hrvatskog doma izvela “Menu” španjolskog skladatelja Carlosa Pellicera.
“Menu” je trostavačno djelo, za koje je sam skladatelj zamislio da se tokom 2017. godine u svakoj državi izvede samo jednom, nazvavši to “Svjetskom lančanom premijerom” (“World premiere in chain”). U projektu sudjeluje po jedan orkestar iz još sedamnaest zemalja: Norveške, Nizozemske, Portugala, SAD-a, Meksika, Njemačke, Francuske, Češke, Brazila, Italije, Tajvana, Poljske, Singapura, Velike Britanije, Japana, Belgije i Španjolske u kojoj je djelo prvi puta i izvedeno 27. travnja ove godine.
Skladba se sastoji od tri stavka: “Aperitiva”, “Specijaliteta šefa kuhinje” te “Deserta - Američke pite”. Maestro Kapović pojašnjava kako samo djelo nije izravno vezano sa hranom, no - prvi stavak je kratak i konkretan, kao što to jedan dobar aperitiv i treba biti, drugi stavak je zanimljiv, ponegdje iznenađujuć i neočekivan, kao što to obično i bude kada jedete specijalitet šefa kuhinje dok je treći stavak - kratak i sladak, baš kao i jedan fini desert.
Osim što je Gradska limena glazba Petrinja sinoć na sat vremena predstavljala svoj grad i cijelu Hrvatsku u svijetu glazbe, zanimljivo je napomenuti i da je u usporedbi s ostalim sudionicima projekta, GLG Petrinja jedini amaterski orkestar.
„Pellicer je napravio jedan jako simpatičan video o svim orkestrima iz svih zemalja uključenih u projekt. Kad smo pogledali taj video, zaključili smo da smo mi jedini, idemo tako reći, amaterski orkestar, iako su naša djeca polaznici glazbene škole. Međutim, drugi orkestri koji su radili te premijere su uglavnom profesionalni – primjerice u Nizozemskoj je to izveo njihov glavni vojni orkestar, u Češkoj glavni orkestar njihove policije, u Njemačkoj njihov vojni orkestar. To su sve orkestri na visokoj razini sviranja, ljudi kojima je to profesija, tu nema djece, to je profesionalni pristup. Tako da je za mene bio veliki izazov s našom djecom ući u nešto takvo. Slikovito rečeno, za ilustraciju težine skladbe, to vam je kao da očekujete da naš lokalni nogometni klub igra protiv Real Madrida. Oni su u početku bili malo prestrašeni i skeptični, no kako je vrijeme odmicalo vidjeli smo da to i nije tako strašno. Mislim da sam čak u startu malo podcijenio orkestar. Već nakon dvije, tri probe u rujnu, zaključio sam da ćemo mi to do prosinca sigurno napraviti.“ - zaključio je maestro Kapović. Ispričao je i kako su note stigle poštom iz nizozemske izdavačke kuće Moleenar sasvim besplatno, te da je na opće iznenađenje, na svakim notama tiskano “Wind orchestra Petrinja”. “To je nešto što će ostati budućim generacijama Gradske limene glazbe Petrinja, da bi mogli vidjeti što smo mi ovdje danas izveli”- nadodao je maestro.
Međutim, “Menu” nije jedina skladba koja je sinoć izvedena. Orkestar je koncert otvorio skladbom “Earthdance” Michaela Sweeneya koja je s mnoštvom zvučnih efekata i moćnih udaraljki polučila veliki uspjeh kod publike.
Na ovom koncertu također su po prvi puta pred domaćom publikom izvedene i skladbe s kojima se Glazba u lipnju ove godine predstavila na 31. susretu puhačkih orkestara Hrvatske gdje je osvojila Zlatnu plaketu s pohvalom kao i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu hrvatsku skladbu - “Rapsodia Croatica” Josipa Magdića i “Of Castles and Legends” Thomasa Dossa.
Koncert je održan u Maloj dvorani Hrvatskog doma, što je prof. Kapović također pojasnio okupljenima. Prema njegovim riječima, ta dvorana je akustičnija i mnogo prigodnija za ovakav projekt i glazbu ove vrste. Uz to, orkestar je bliže publici te publika ima priliku uživati u glazbi na način da se sve puno bolje i “razgovjetnije” čuje i doživi.
Reakcije i dojmovi publike ispričali su nam sve! Velikim pljeskom nagradili su svaku izvedenu skladbu te maestra pljeskom čak četiri puta pozivali natrag na pozornicu a orkestar na izvedbu bisa. Shvatili smo da su sav trud, rad, odricanja i poneka frustracija imali smisla. Shvatili smo i da smo zahvalni što imamo tako vjernu publiku.
A što nas očekuje dalje?
Orkestar će već idući tjedan nastaviti s probama, s obzirom da nas već krajem ovog mjeseca očekuje tradicionalni Božićni koncert a koji će se održati 28. prosinca u Velikoj dvorani Hrvatskog doma s početkom u 20 sati.
Hvala Vam što ste i ovoga puta bili uz nas!


Nagrada Hrvatskog sabora kulturePetrinja, 20. 11. 2017. godine

U jeku priprema za dva koncerta koje Gradska limena glazba Petrinja sprema za svoju vjernu publiku krajem ove godine, poštom nam je stiglo iznenađenje!

 

Naime, 10. i 11. lipnja ove godine naš orkestar sudjelovao je na 31. Susretu puhačkih orkestara Hrvatske u Novom Vinodolskom gdje je i dokazao svoju vrijednost, vrativši se kući sa Zlatnom plaketom s pohvalom kao i s nagradom Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu kompozicije hrvatskog skladatelja. Kući smo donijeli i mnoštvo suza radosnica, novih prijateljstava i težnje da budemo još bolji.

 

Otprilike pet mjeseci nakon što smo se vratili kući, doputovala je i naša nagrada. Lijepa, sjajna potvrda našeg uspjeha - nagrada Hrvatskog sabora kulture! Moramo priznati, nije mogla stići u bolje vrijeme! Zima stiže, grijalice umiru, žarulje padaju s neba... Možda smo malo bili potonuli. No onda nam je došlo naše iznenađenje koje nam je svima popravilo dan, podsjetilo nas na to gdje smo bili pred pet mjeseci i što smo ostvarili te nam dalo malo vjetra u leđa!

Naravno, naše iznenađenje dalo nam je i priliku da opalimo koji selfie!Obljetnica osnivanja 74. samostalnog petrinjskog bataljunaPetrinja, 8.10.2017.

U sklopu programa obilježavanja 26. obljetnice osnutka 74. samostalnog petrinjskog bataljunai u mimohodu sudjelovali su članovi Gradske limene glazbe Petrinja i Folklornog ansambla „Petrinjčica“, te Moto kluba „Veterani Petrinja“, a za vrijeme druženja u Hrvatskom domu bila je postavljena izložba „Ratni zapisi petrinjsko-glinske bojišnice“ i prikazan film o ratnim događajima u Petrinji 1991. i 1995. godine.31. susret puhačkih orkestara HrvatskeNovi Vinodolski, 11.6.2017.

NOVI VINODOLSKI/PETRINJA – Gradska limena glazba Petrinja je apsolutni pobjednik 31. susreta puhačkih orkestara Hrvatske u C kategoriji koji se održao 10. i 11.lipnja u Novom Vinodolskom. Naime, naši već 209 godina „stari“ GLG-ovci, vratili su se u Petrinju i donijeli zlatnu plaketu s pohvalom, osvojili su i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora (Josip Magdić – Rapsodia Croatica).

Također, kako je rekao maestro Josip Kapović: „Sljedeće, 2018.godine, nastupamo na „Razglednici kulturnog amaterizma“ u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koja se održava u Koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ u Zagrebu. Moram spomenuti kako smo kao nagradu u Novom Vinodolskom dobili i Yamaha trubu koju ćemo svakako znati iskoristiti. Iskreno se nadamo da će gradske vlasti prepoznati trud i kulturnu vrijednost Gradske limene glazbe koja 2018. slavi 210. godina postojanja. Mi smo ovog vikenda dostojanstveno i ponosno nosili grb grada Petrinje! Nadamo se obećanom!“

Predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja Tomislav Komes s oduševljenjem je istaknuo važnost ovog uspjeha: „Posljednji naš nastup na ovom susretu bio je 2011.godine, mislim da se Petrinjci još uvijek sjećaju da smo i tada došli s drugom nagradom u ukupnom poretku što je bio najveći uspjeh našeg orkestra do tada. Ovaj puta prva nagrada u C kategoriji, najveći broj bodova na cijelom susretu 91,58 i važno napomenuti prva nagrada sa pohvalom. Treba također reći da od 2011.godine do sada ovaj orkestar je stubokom izmijenjen, samo je 8 članova koji su sudjelovali 2011. i u ovom sada velikom uspjehu, inače sve su to mladi naši članovi, novi, potpuno nova generacija mladih glazbenika koji su došli tamo i jednostavno pokazali što su sve radili proteklih pet ili šest godina. Jesu mladi, ali mogu reći slobodno, pojeli su konkurenciju!“

Predsjednik Komes ponosan je i na usmene pohvale stručnog ocjenjivačkog suda te vrlo optimističan: „Komisije su se vrlo pozitivno izrazile o našoj svirci, pogotovo ono što ih veseli je činjenica da su to mladi glazbenici, to su djeca osnovnoškolci, srednjoškolci i prema njihovom sudu oni smatraju da je ovo tek početak jedne nove generacije koja može puno dati u glazbenom smislu. Naravno, za tako nešto su nam potrebni puno, puno bolji uvjeti rada nego što ih sada imamo, ali siguran sam da će se to u vrlo kratkom roku, uz razumijevanje naše gradske vlasti, uskoro riješiti.“ Na kraju se predsjednik Komes zahvalio ravnatelju i djelatnicima POU Hrvatski dom Petrinja na velikoj pomoći tijekom priprema za smotru i što su im bili velika logistička potpora.

Treba spomenuti kako je 31. Susret hrvatskih puhačkih orkestara središnja manifestacija puhačkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koja je tijekom vikenda 10. i 11. lipnja 2017. godine u Novom Vinodolskom okupila najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske. Svečanim mimohodom i zajedničkim muziciranjem na Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom, više od 500 glazbenika iz 14 puhačkih orkestara najavilo je bogati glazbeni vikend koji se već 15 godina za redom odvija u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu. Uz natjecateljski dio programa, održani su i promenadni koncerti. Svakako treba napomenuti kako su orkestri sudionici 31. Susreta svoj nastup morali izboriti stručnom selekcijom na županijskoj razini. U okviru 8 županijskih i regionalnih natjecanja te 4 samostalna preslušavanja selektori HSK-a Vanja Lisjak, Marko Poklepović, Đorđe Radovniković, Mladen Tutavac, Tonći Ćićerić i Šime Vulelija za nastup na 31. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara odabrali su sljedeće orkestre: Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin, Gradski puhački orkestar Križevci, Puhački orkestar DVD-a Kašina, Puhački orkestar DVD-a Petrovina, Gradska glazba Nova Gradiška, Puhački orkestar Goričan, Gradska limena glazba Petrinja, Puhački orkestar Čazma, Puhački orkestar DVD-a Ogulin, Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, Hrvatsko glazbeno društvo „Zrinski“, Donja Kaštela, Vodička glazba, Puhački orkestar grada Ludbrega, Gradski puhački orkestar Krapina.

Bogati koncertni program orkestara na 31. Susretu obilovao je, uz repertoarne klasike inozemnih skladatelja, obradama popularnih skladbi te djelima hrvatskih autora. O ukupno najuspješnijim izvedbama odlučivalo je stručno povjerenstvo u sastavu Robert Homen, Vanja Lisjak i Miro Saje koji su dodijelili nagrade zaslužnim orkestrima. Ekskluzivni sponzori 31. Susreta tvrtke Euro-Unit d.o.o., Yamaha Music Europe, Légère Reeds LTD. i Canorus za najuspješnije orkestre osigurali su vrijedne nagrade u obliku instrumenata i glazbene opreme.Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstvaPetrinja, 29. 4. 2017.

 Članovi Gradske limene glazbe Petrinja svojim su nastupom otvorili  sajam gastronomije i kulinarstva. Na sajmu je među ostalim održana i tradicionalna Petrinjska kobasijada.Obilježavanje 25. obljetnice formiranja 162. brigade "Zrin"Petrinja, 1. 4. 2017. godine

U Petrinji je danas svečano obilježena 25. obljetnica formiranja 162. brigade „Zrin“ utemeljene 1. travnja 1992. godine. Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, obljetnicu je organizirala obnovljena Udruga ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje.

Obilježavanje je počelo okupljanjem sudionika u prostorijama Udruge ratnih veterana u Gajevoj ulici gdje je formirana kolona koja se predvođena motociklistima Moto kluba „Veterani Petrinje“ i članovima Gradske limene glazbe Petrinja zaputila prema Trgu hrvatskih branitelja gdje je održan središnji program. U mimohodu su uz pripadnike Brigade, sudjelovali i pripadnici drugih ratnih postrojbi koje su djelovale na petrinjskom području, kao i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje, ali i susjednih gradova.

 21. Petrinjski fašnik21. tradicionalni petrinjski fašnik

Petrinja, 25.2.2017.

PETRINJA – Današnju dugačku i masovnu šarenu i veselu Fašničku promenadu središtem Petrinje predvodile su Petrinjske mažoretkinje plesom, a Gradska limena glazba svirkom. GLG-i ovo je 21. subotnji Fašnik, što znači da ni s jednog nisu izostali. Za vjerno sudjelovanje na Trgu hrvatskih branitelja i danas su, kao uvijek, „plaćeni“ svježim krafnama.
–Ovdje nas je 30-tak iz Velikog orkestra, u našim prostorijama uvijek se zajednički kostimiramo, a danas izgledamo kao „Fifi i cvjetno društvo“, po nazivu popularnog dječjeg crtića. Ovo nam je prvi ovogodišnji izlazak u javnost, a cijela 2017. bit će pripremna za proslavu velikog jubileja 210. obljetnice društva, osnovanog 1808. godine-u očekivanju znaka za start od direktorice Turističke zajednice Ivanke Držaj, veli nam predsjednik Tomislav Komes.

 Izborna skupština GLG-a PetrinjaIzborna skupština GLG-a Petrinja

Petrinja 18.2.2017.

PETRINJA – Na večerašnjoj Izbornoj skupštini, petrinjski su GLG-ovci izabrali novo vodstvo. Za predsjednika, jednoglasno je ponovno izabran Tomislav Komes. U Upravni odbor izabrani su Davor Mazalin, Nikolina Ahel, Dorotea Dolenec i Magdalena Komes, koja ostaje i tajnica GLG-a. U Nadzorni odbor imenovani su Marin Čakarić, Jadranko Rokić i Marko Vuković.

Prethodno podnoseći izvješće o radu i financijsko izvješće za prošlu godinu, predsjednik Tomislav Komes rekao je kako je rad Velikog orkestra u prošloj godini bio obilježen stabilnošću.

„Bez nekakvih većih potresa, bez velikih stresova, rutinski smo odrađivali zadatke koje smo si postavili. Veliki orkestar je dodatno pomlađen na veselje svih nas i svi zadaci su bili kvalitetno ispunjeni“.

Nakon reizbora, novi /stari predsjednik najavio je kako će prioriteti u radu GLG-a u narednom razdoblju od 2017. do 2020. godine biti zadržavanje postojećih kriterija, financijske stabilnosti, kontinuiteta nastupa; pomlađivanje i omasovljavanje članstva kroz Dječji orkestar i suradnju s Glazbenom školom „Frana Lhotke“, stvaranje boljih uvjeta za rad kako Velikog, tako i Dječjeg orkestra, rad na stvaranju deficitarnih sekcija poput udaraljkaške, daljnje popunjavanje instrumentarija, aktivnije uključivanje u kulturni život lokalne zajednice, jačanje suradnje s drugim kulturnim društvima u Petrinji te pokušaj ponovnog oživljavanja bienalnih susreta „Prijatelji uz glazbu“.

GLG-ovci se nadaju kako će u narednom razdoblju uspjeti obnoviti i odore. Ipak, najvažnije pitanje koje žele riješiti je problem prostora.

„Kao primarni zadatak pred Upravu ćemo staviti pronalaženje adekvatnog prostora za rad“, najavio je Komes.

Plan rada za iduću godinu predstavio je maestro Josip Kapović, Metkovac koji je od 2009. godine umjetnički voditelj GLG-a Petrinja, a od listopada prošle godine i stanovnik Petrinje.

Izrazivši zadovoljstvo što imaju sve više mladih članova, Kapović je najavio kako ih u ovoj godini sve zajedno očekuje puno posla koji će odraditi kroz devedesetak proba. Prvi nastup imaju već 25. veljače na tradicionalnom Petrinjskom fašniku. Među izazovima koji ih očekuju u ovoj godini su i borba za nastup na Državnoj smotri u Novom Vindolskom u lipnju. (Smotra je to na kojoj su 2011. godine osvojili 2. mjesto). Kao najavu obljetnice koju slave sljedeće godine, u studenom planiraju organizirati izvedbu „Mise sv. Cecilije“ nizozemskog autora Jacoba de Haana. Koncert bi izveli zajedno s petrinjskim pjevačkim zborovima. Za kraj godine, naravno, pripremaju svoj tradicionalni „Blagdanski koncert“.

Skupštini GLG-a pridružio se i gradonačelnik Darinko Dumbović.Sva prava pridržana © GLG Petrinja | Pristup informacijama | Design: Davor Mažić Powered by: CouchCMS | Icons made by Pixel Buddha from www.flaticon.com