Gradska limena glazba Petrinja


Facebook Twitter Instagram Youtube

Big Band Petrinja


Big Band Petrinja djeluje kao sekcija Gradske limene glazbe od 2000. godine. Ideja za pokretanje ovakvog orkestra potekla je od tajnika GLG Tomislava Komesa koji je u Marijanu Vuković (u to vrijeme preuzima vođenje velikog orkestra Gradske limene glazbe) našao istomišljenika, koji svojim vodstvom big band-a ideju i oživljava. Naravno da najveća zasluga za postojanje ovog, u Petrinji iznimno populalnog glazbenog sastava, pripada upravo samim glazbenicima koji su uključeni, ili su bili uključeni u rad Big Banda.
U svom početku orkestar djeluje pod nazivom Brass Selection Big Band, da bi koncem 2005. godine ime bilo promjenjeno, te od tada orkestar nastupa pod nazivom Big Band Petrinja.

Od svog osnutka do danas Brass Selection Big Band se od zabavnog orkestra koji je izvodio popularnu i plesnu glazbu uz tek lagano koketiranje s jazzom razvio u klasični big band na čijem se repertoaru nalaze jazz standardi, a u posljednje vrijeme sve više se izvode moderni funky, groove, i latino standardi prilagođeni za izvođenje big banda. Danas gotovo da nema većeg i značajnijeg kulturnog događanja u Petrinji u kojem ne nastupa Big Band. Iako su svi članovi orkestra amateri, možemo bez lažne skromnosti reći da trenutno Big Band, uz HPD "Slavulj" spada u sam vrh petrinjske glazbene ponude. Pri tome ne mislimo samo na glazbenike iz Petrinje, već na cjelokupnu glazbenu ponudu koja se prezentira u Petrinji.

Orkestar nastupa tijekom cijele godine i u dosadašnjem, prilično kratkom vijeku postojanja, skupio je više od 50-ak samostalnih koncertnih nastupa, pri čemu se nisu ograničili samo na nastupe u Petrinji, već su zapaženo nastupali i u Zagrebu, Virovitici, Bjelovaru, Crikvenici, Novigradu, Vodicama, Sisku, Kutini, Topuskom itd... U lipnja 2005. godine Marijana Vukovića na mjestu voditelja naslijeđuje prof. Jurica Golub. Na svojim nastupima u Petrinji, Big Band je ugostio renomirana jazz imena, kao što su Borna Šercar (bubnjevi, flashofone), Damir Horvat, Andrej Heningman (saksofon), Antonio Geček (truba), Andrija Petrej, Miro Taradi (tromboni) a najznačajniju suradnju Big Band ostvaruje sa saksofonistom Oliverom Erešem, čestim gostom ovog orkestra. Kako od 2006. godine u radu ovog orkestra sudjeluju i pjevači Marija Lovreković i Darko Komlinović Big Band je u svoj repertoar uvrstio niz vokalnih kompozicija.
U veljači 2006. godine Big Band je snimio svoj prvi nosač zvuka nazvan jednostavno "Big Band Petrinja & prijatelji", te ga promovirao u rujnu 2006. godine.

Od 2009. godine Big bandom dirigira prof. Josip Kapović. Big Band je slavljeničkim koncertom 30. listopada 2010. godine obilježio 10 godina rada.

Sva prava pridržana © GLG Petrinja | Pristup informacijama | Design: Davor Mažić Powered by: CouchCMS | Icons made by Pixel Buddha from www.flaticon.com